torsdag 27 december 2007

Bra reklampositionering


Kanske inte helt lyckad positionering av annonsen till höger

torsdag 20 december 2007

måndag 17 december 2007

Vanligt hyfs å sunt förnuft...

"...vi placerar lite visdom där det vanligtvis e luft" (Svenska Akademien)

Man skulle kunna tro att konsten att lära sig hantera olika människor är något som kommer med åren. En tonårsgrabb kanske inte är världens mest smidiga alla gånger men det brukar lösa sig inom ett par år. Livserfarenhet kan visa sig på många sätt, t.ex. på ordkunskapsdelen på högskoleprovet, eller genom hur man hanterar olika situationer och personer... trode jag.

Studentradion har tidigare i höst flyttat in till nya lokaler tillsammans med Student-TV och Utrikespolitiska föreningen. Något som har varit fruktsamt på massor av sätt. Dels kan vi lära oss massor av varandra och dels så får vi grymt fina lokaler. Tack Torgils för att du jobbat hårt för att vi ska kunna göra det.

Vi sitter nu på bottenvåningen i Ekonomikum i fina fräsha lokaler. Vi har ena hörnet på huset. Motsatta hörnet tillhör Universitetstryckeriet som hanterar all interntryck för universitet. Mellan våra två lokaler så finns ett kök. Vid vår inflytt så presenterade vi oss för chefen på tryckeriet och sa att vi kommer att flytta in. Han välkomnade oss och sa att det bara var att använda köket men vi gärna fick låta dem vara ifred på måndagförmiddagar då de har personalmöte där. Fair enough. Hälsade hej då och sa att om det någon gång skulle vara problem så är det bara att komma in till mig eller till student tv:s Gabriel så skulle vi kunna ta tag i det direkt... oh... the begining of the end.

En månad senare kommer chefen över och säger att det har gått massor med kaffe i kaffeautomaten. Bra att han kommer in så vi får reda på det. Jag vidarebefodrar det till Utrikespolitiska föreningens ordförande Christian i och med att det är hans medlemmar som varit där, medan våra brygger själva. Så han går in och pratar med chefen och bestämmer att de får hyra in sig på den för 500 pix i månaden.

Ett par veckor till och en grinig man står utanför mitt kontor och upprepar orden "det här håller inte, vi spärrar av köket... det här håller inte". Jag försöker komma fram till vad det är som inte håller men det verkar inte gå.

Dagen efter så står en stor krukväxt framför ingången till köket. Tillika nödutgång. Jag samtalar med intendenterna, dvs ansvarig i huset, om lösningar och vi kommer fram till att oavsett vad vi gör så kommer det inte att funka för tryckeriet och därför är väl kanske den bästa lösningen för husfridens skull att vi skapar vårt eget pentry.

Efter mötet gick i alla fall jag och UF-Christian in för att prata med chefen igen för att försöka bena ut vad problemen har varit, och svar fick vi;
"Det är dom där studentjävlarna"
Förövrigt samma studentjävlar som föder honom och hans verksamhet... Summa sumarum. Ålder ger på inget sätt kunskap att föra sig.

Nåja, inflyttningsfesten var toklyckad i alla fall. Vi hade dansgolv!

söndag 2 december 2007

Studentradion i Expressen


För ett par veckor sen så var en av Expressens "studentreportrar" nere på radion och undrade "vad som händer i höst". Det är alltid trevligt med lite publicitet så jag, programchef Tony, vice ordförande Daniel, musikredaktör Lars och Fabrik-Emilie ställde upp och svarade på lite frågor. Eller svarade och svarade. Vi mest pratade för oss själva och reporter Ellen fnittrade och skrev ner lite.

Men nu när artikeln kom upp så kom jag också på varför jag ogillar alla dessa "{namn på tidning}-bloggare", "studentreportrar" och liknande. De håller helt enkelt dålig klass. Det är snarare ett sätt för mediet att få billig (gratis?) arbetskraft än att skapa bra lokalanknytet innehåll. Jag kan tycka att en skribent ska hålla relativt god standard på sitt språk och skriva grammatiskt korrekt meningar. Sen har vi standardproblemet med felciteringar. Jag har aldrig sagt, eller skulle aldrig säga meningen:
"– Vi som jobbar här gör det för att vi tycker det är 100 procent jävligt kul att göra radio, säger stationschef Emil Öberg som också är den ende arvoderade på Studentradion."

Däremot så skulle jag säga;
"- Vi som jobbar här gör det 100 procent för att vi tycker det är jävligt kul att göra radio"

Jag diggar även meningen:
"41 procenten av Uppsalas Studenter lyssnar på Studentradion som sänder program varje måndag till fredag, kl 13 till 20. "

Procenten? "Studenter" är tydligen ett egennamn?

Nåja, alltid kul att få publicitet men jag står fast vid min åsikt om dessa studentreportrar, studentbloggare, Uppsalabloggare och vad de nu heter.

onsdag 28 november 2007

STIM, SRS, Oljeshejkerna och Aftonbladet

Även då rubriken börjar med STIM så tänker jag börja med SRS. STIM står först för att STIM är det viktigaste i den här posten. Men för att komma in på STIM så måste man gå vägen via SRS. Nog med förkortningar?

Jag var på Studentradion i Sverige-möte i Växjö i helgen. Första gången i Växjö och det är väl som vilken småstad som helst. Campus ligger 40 minuter från centrum, boende, frisörer, universitet, mat, mack och uteställe finns. Man behöver egentligen aldrig åka in till själva stan vilket jag antar att folk inte heller gör. Stenladan, innestället på campus som inte har kårlegskrav är smockfullt med grabbar som tränat överarmarna och käkat anabola sen de var 13, rakat huvudet och skaffat en stor silverring i örat för att bli lite extra tuffa. Första gången på ett par år jag ser ett ordentligt bråk på ett uteställe och också första gången på länge jag ser någon bli ordentligt utkastad p.g.a. det. Svensk manlig white trash?

Men SRS-mötet var trevligt. Alltid lika kul att träffa våra bröder och systrar från andra platser i landet. Hur som helst så ställde sig SRS positiva till att lobba mot STIM för att vi ska få betala ersättning till rätt artister.

Och jag pratade faktiskt med STIM idag igen. Fast av en helt annan anledning. Den här gången så handlar det om att jag vill att Studentradion ska få lägga upp alla program inklusive musik på sin webbsida för lyssning upp till 30 dagar efter sändningstillfället. Och vet du vad... Det är faktiskt inte särskilt svårt att få tillstånd för det längre. STIM var positiva och skulle ge mig ett kostnadsförslag. Fortsättning följer.

På väg från Växjö tog vi ett par mils omväg enbart för att få tanka på Oljeshejkerna Johnsson i Alvesta som vi hade hört rykten om under helgen. Jag låter bilderna tala för sig själva om varför.





...och så Aftonbladet då.
Anders Gerdin, chefredaktör sen 10 år tillbaka har annonserat att han tänker sluta. Kommer det medföra att Aftonbladet tonar ner den sensationsjournalistiken de mer och mer jobbat mot de senaste 10 åren... antar att så tyvärr inte är fallet.

Men jag gillar en sak med Aftonbladet - Rockbjörnen. Dags att rösta nu! Det är svårt det här året, jag får nog överlägga lite med mig själv

Over and out!

tisdag 20 november 2007

No sleep till Brooklyn


Foot on the pedal, never ever false metal
Engine running hotter, than a boiling kettle
My job's ain't a job, it's a damn good time

 
Där lyckades Mike D, MCA, Ad-Rock och Mix Master Mike på 3 takter ganska precist specificera mitt nuvarande liv. Jag måste dock ta ledigt och jag vet det själv. Jag har nog inte varit helt ledig mer än en dag de senaste månaderna. Men som sagt; My job's ain't a job. Däremot så är det grymt viktigt med me-time. Jag höll i kurs i lördags, söndags, och måndags gick finfint förutom att jag kom hem 23:45 måndag kväll. Finns jättemånga bra exempel på folk som är så grymt duktiga och lär sig kanonfort. Pia gick in och bemästrade allt vad volymreglage och cue-knappar heter utan att svettas det minsta. Leo var inne idag och rev av en och en halv timme musik utan ett hörbart fel utan att ha rattat förut. The list goes on.

I helgen så ska jag tillsammans med programchef Tony och musikredaktör Lars ner till Växjö och ha Studentradion i Sverige-möte (och prata om STIM/SAMI/IFPI). Det är inte ansträngande, det är snarare kul, men det är inte me-time.

Eftersom jobb och privatliv nu är detsamma så kan jag lika gärna fortsätta prata om det; Jag vill ha en sån här på jobbet: [via lifehacker]


Tyvärr så har jag inga väggar att sätta en sån på. Men jag kanske kan köpa en Finlir Fladdra (notera att man enligt IKEAs förklaring kan ha 5-10 bilder i den. Dvs 5, 6, 7, 8, 9 eller 10. Inte 2 eller 4) från IKEA och göra en sån här trevlig sak: [via ikeahacker]


... I'll sleep till alarm clock

fredag 16 november 2007

STIM Round 2

Idag så har jag pratat med STIM och IFPI/SAMI av lite olika anledningar. Jag ogillar när personer är så väldigt trevliga fast man egentligen vill vara arg på dom. Både killen på STIM och killen på IFPI var jättetrevliga vilket inte riktigt går ihop då jag ogillar organisationerna de jobbar för. Hur som helst så dök frågan om separat musikredovisning för studentradiostationerna runt om i Sverige upp. IFPI tyckte det var en kanonfin idé och uppmuntrade mig skarpt att gå vidare med det och poängterade att de ville göra allt för att rätt upphovsrättshavare skulle få pengarna. STIM däremot... well, anledningen till att de inte vill att vi redovisar vår musik är att "Det rör sig om så små pengar". Vi betalar inte heller miljonbelopp men tillsammans så når Sveriges studentradiostationer i alla fall en bit över 100 000 kr i STIM-avgifter varje år (och sen ungefär lika mycket till i IFPI/SAMI-avgifter), fortfarande såpass mycket att jag känner att det spelar roll.

tisdag 13 november 2007

Att betala STIM-pengar, till FEL artister

Jag kan meddela att Uppsala Studentradio betalar 50 727 kronor per år i upphovsrättsersättning. Till Arctic Monkeys, Shout out Louds, Miss Li och Laleh trode du? Nejdå! STIM tycker att det är rätt att närradioorganisationernas pengar ska klumpas ihop och betalas ut enligt P4:s playlist. Alltså, de artisterna som spelas på P4 är också de som får pengarna från landets närradioorganisationer.

Nämnas kan också att 28,5% av alla närradiostationer drivs av en religös förening, 8,6% av en kulturförening och 7,4% av en politisk förening. Resten drivs av det som benämns som radioförening (15,5%), närradioförening (16,3%), och sen en hel drös olika typer av föreningar såsom studieförbund, handikappsorganisationer och student/elevorganisationer som alla ligger runt 1% var. (Närradio och när-TV i fokus [pdf], November 2007)

Hur många av de religösa föreningarna spelar samma musik som spelas på P4? Hur många av kulturföreningarna? Studentradiostationerna? Jag är inte alls emot att betala upphovsrättspengar, men låt oss betala till rätt artister! För oss som studentradio så är det inte ens svårt. Varje vecka så skickar alla medlemsstationer i organisationen Studentradion i Sverige in sina spellistor till en ansvarig på Piteå studentradio som sammanställer en topplista på de 20 mest spelade låtarna på studentradiostationerna runt om i Sverige. Den sammanställningen innehåller självklart alla låtar och inte bara de 20 mest spelade, även om det bara är de som används för Studentradiolistan. Alltså kan man utan några som helst problem säga att Lalehs senaste spelades 207 gånger på Studentradiostationerna förra året (påhittade siffror). Utan problem så kan den informationen också sparas i det dataformatet som STIM tar emot uppgifter (de har ett datoriserat system där data specificeras på ett speciellt sätt) och laddas upp till STIMs databas. Men... Det är för jobbigt för STIM, det är lättare att låta oss betala till P4-artisterna.

Arghh

Sitter fortfarande med den här jäkla fakturan som är waaaay to high. Jag hävdar att personen som gett oss en faktura på nästan 50 000 kronor mer än tidigare år har räknat fel, medan han självklart säger att den är rätt.

Av ren nyfikenhet så satt jag och räknade lite på andra uppgifter som han gett oss. I specifikationen jag fick av honom så står det hur många timmar varje närradiostation i Uppsala sänder varje år, hur många procent av det som är musik och hur mycket de betalar varje år för musikrättigheter. Med det så bas så räknade jag ut hur mycket varje musiktimme kostar (dvs vad STIM/SAMI/IFPI tar betalt per musiktimme). Den summan ska självklart vara densamma för alla sändande organisationer då vi har ett gemensamt avtal... (De separata radiostationerna betalar till närradioorganisationen som betalar till STIM och gänget.) Vi betalar 67 kronor per musiktimme, en av de övriga organisationerna 60 kronor i timmen och en tredje 119 kronor i timmen! Ska det vara så? Ska de det!

måndag 12 november 2007

Tlöööt

Just idag är jag stark, just idag mår jag bra, jag för framåt av ljuvliga vindar... eller helt tvärt om. Just idag så är jag jävligt trött och har ingen aning om varför. I och med att jag jobbade i helgen så har desutom min vecka blivit helt snedvriden, jag trode det var tisdag idag. Men det är skönt att se att det inte bara är jag som jobbar helg.

Vi har förövrigt haft någon form av power outage här så vår sändningsdator bråkade. (Varför loggar in den in sig automagiskt för?)

söndag 11 november 2007

Fars dag

I dag är det fars dag. Genomsnittspappan är 54 år, heter Lars och har 2,2 utflugna barn i åldrarna 21-26 år. Sverige har fått 45 000 nya pappor i år och de är i genomsnitt 31 år gamla. Förhoppningsvis lite äldre är de 20-talet pappor som har 15 eller fler barn.

Själv så vet jag vad min far heter i förnamn och att han är grek, thats it. Och vet du vad - Jag är nöjd med det!

...sen kom ingenting

Kents nya singel ingenting som rullar på radiostationer runt om i landet låter faktiskt på ett helt annat sätt än vad Kent gjort tidigare. Jag har haft ordentligt svårt för just Kent men ingenting är bra bättre än deras tidigare. Nu kan man höra tydliga synthar och referenser till den elektroniska musiken från 90-talets slut med allt vad Antiloop och Prodidgy heter. Men vad är det för låt de har rippat/samplat? Spola fram till 2.45, visst är det Antiloop?





När vi ändå droppar band så kommer The Deer Tracks att bli Sveriges nästa stora band. Låter som Mew och Mew är ju skitbra!

Arbetshelg igen

Så har det varit helg igen. En helg med arbete. Men jag är ganska nöjd över det.

I lördags så började andra kursomgången för hösten. 8 stycken fräsha mer eller mindre erfarna radiokottar (kotte är förövrigt ett jättebra ord på nya medlemmar, tack Radio AF för det). De är drivna och intresserade allihopa och kommer att bli duktiga radiopratare. I lördags så var det introduktionsföreläsning om Studentradion och om att prata i radio med mig och Tony och idag så höll Emma i delen "Musik i radio" och jag pratade lite om intervjuteknik. Nu lyssnar jag på P3 och de har tamefan inte brusreducerat telefonintervjun med korren i Italien. Nåja, åter till saken. Snart är det dags för kottarna att öva sändning och lära sig redigering.

Så nu sitter jag här. Efter kursen så la jag och Eva budget och nu så sitter jag och klipper och bränner ljudböcker som ska levereras till 2 statskunskapsstudenter i morgon. Jag kan säga att jag gillar den tjejen som vill ha materialet i MP3-form bättre än hon som vill ha det i "vanlig" ljudskiveform. Audio-CD-formatet känns smått förlegat i och med att man bara kan få plats med 80 minuter på en skiva till skillnad från en CD-skiva med MP3-filer som rymmer minst det tiodubbla. Hur som helst så är det kul att vi har börjat läsa in böcker för synskadade eller personer med lässvårigheter. På många sätt. Dels så gillar jag att vi tightar ihop oss med universitetet och kan erbjuda dem en tjänst. Dels så är det kul att våra medlemmar kan få ett bra extraknäck där de tjänar 110 spänn i timmen för att läsa in material och för det tredje så är det alltid trevligt att Studentradion får in lite pengar i kassen, då vi får betalt för den studiotid som används.

Klockan är 17 och jag antar att jag blir kvar här en timme eller två så jag slipper stressa i morgon bitti. Då kommer förövrigt en kille som vill göra praktik här. Vi får väl se om han är rätt person!

Budget

Jag gillar inte pengar. Så enkelt är det. Varför kan man inte på ett enkelt sätt säga att; - Javisst, 10 500 kronor, så mycket pengar har vi i buffert. Nejdå, det är nånting som tar timmar, dagar och veckor att räkna ut, baserat på inkomster som ska in, utgifter som ska betalas, skuldavskrivningar och hela baletten.

Jag och Eva har i alla fall försökt lägga en budget. Jag jobbar hårt för att öka teknikkostnaderna, Eva för att minska dem. Vi möttes någonstans i mitten. Det är tur att jag har henne som kan vara min motpol. Lite synd att hon ska åka utomlands till våren, jag gillar henne. Men det kommer nog att gå finfint med hennes efterföljare också.

Men någon jag inte kan förstå, det är ett att UNR, Uppsala Närradioförening (som får fakturor från mastägarna, för sändningsavgift osv och sen fakturerar oss på dem) har skickat en faktura till oss som är på 46 000 kr mer än tidigare år, utan någon som helst förvarning. Och desutom hävdar att den stämmer! Får man göra så? Etiskt? Är det lagligt?

C'est la vie

I fredags så var nog den absolut jobbigaste dagen sen jag tillträde som stationschef. Går ut genom dörren och ska gå de 4 minutrarna till Ekonomikum och får då ett meddelande på min telefon - en medlem, medarbetare, vän och desutom jävligt bra kille är död. Okay att jag visste att han hade fått tillbaka sin hjärntumör för tredje gången men naiv som man är så tror man inte att det ska vara någon skillnad mot tidigare gånger, han har ju klarat sig förr eller hur.

En sekund senare så sitter man med sin egna känslor och ska hantera dom samtidigt som man ska tänka rationellt och ledarmässigt. Två sekunder senare så har känslorna blivit större och frågorna om vad man rationellt ska göra ännu större;
  • Vilka måste informeras? Alla? Bara de som känner honom?
  • Vad ska vi göra nere på stationen? I sändning?
  • När kommer killen som vill göra prao här ringa igen?
  • Sa jag 12 eller 14 till tjejen från Expressen?
  • Vart är näsdukarna?

Som tur är så har jag nog de bästa medarbetarna man kan tänka sig. Jag han inte mer än att gå de 4 minutrarna hemifrån till kontoret fören Lars dök ner med orden "Jag kom så fort jag hörde".

Det var en märklig stämmning på radion efter att vi kom tillbaka från minnesrummet på Norrlands. 10-12 personer som satt på radion hela dagen, fikade, pratade, spelade TV-spel, satte på nytt kaffe, pratade - i timmar.

I hope you had the time of your life.